Omavalvontasuunnitelma  - Onko omavalvontasuunnitelma pakollinen?

19.10.2024

Vuoden 2024 alussa voimaan tullut valvontalaki asettaa vaatimukset sekä julkisille että yksityisille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille: jokaisen palveluyksikön on laadittava ja julkaistava omavalvontasuunnitelma. Tämä sähköinen dokumentti on pakollinen, ja sen tarkoituksena on kattaa kaikki yksikössä tuotettavat palvelut, mukaan lukien itse tuotetut, ostopalveluna tai alihankintana hankitut palvelut tai niiden osat.

Omavalvontasuunnitelma ei ole pelkkä muodollisuus, vaan se on konkreettinen työväline, jolla palveluntuottaja kuvaa palveluihin liittyvät keskeiset riskit sekä toimenpiteet niiden hallitsemiseksi. Suunnitelmassa määritellään, miten palvelujen laatua, turvallisuutta ja asianmukaisuutta valvotaan ja varmistetaan. Lisäksi suunnitelma kattaa henkilöstön riittävyyden ja osaamisen valvonnan, jotta asiakas- ja potilasturvallisuus säilyy.

Valviran mukaan omavalvonta on ensisijainen keino puuttua palvelujen tuottamisessa ilmeneviin puutteisiin, epäkohtiin ja vaaratilanteisiin ennen kuin niistä tulee vakavia ongelmia. Tämä ennakoiva lähestymistapa parantaa asiakkaiden ja potilaiden turvallisuutta sekä varmistaa, että palvelut pysyvät laadukkaina ja luotettavina.

 Kaikkien Soteri-rekisteröityjen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien on laadittava palveluyksikkökohtainen omavalvontasuunnitelma.
Kaikkien Soteri-rekisteröityjen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien on laadittava palveluyksikkökohtainen omavalvontasuunnitelma.

Kuka voi tehdä omavalvontasuunnitelman?

Omavalvontasuunnitelman laatii palveluntuottaja, eli yritys tai henkilö, joka tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Tämä koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita, ja suunnitelma on laadittava jokaiselle palveluyksikölle erikseen. Palveluntuottaja on vastuussa siitä, että suunnitelma kattaa kaikki yksikön palvelut ja noudattaa Valviran antamia ohjeita. Omavalvontasuunnitelma on julkinen asiakirja, joka tulee olla kaikkien palvelua käyttävien saatavilla, ja sen tarkoitus on ohjata päivittäistä toimintaa siten, että laatu ja turvallisuus varmistetaan jatkuvasti.

On tärkeää huomata, että vaikka palveluntuottaja on vastuussa suunnitelman laadinnasta ja päivittämisestä, suunnitelman tehokas toteuttaminen vaatii koko palveluyksikön henkilöstön aktiivista osallistumista ja sitoutumista. Henkilöstön on tunnettava suunnitelman sisältö ja noudatettava sitä päivittäisessä työssään.

Voiko aiemmin laadittua omavalvontasuunnitelmaa käyttää?

Jos omavalvontasuunnitelma on jo laadittu aiemmin, sen voi merkitä tarkastetuksi, mikäli se täyttää nykyisen lainsäädännön ja Valviran antaman määräyksen vaatimukset, eikä tarvetta päivityksille ilmene. Mikäli kuitenkin havaitaan, että jokin palveluyksikön toimintaprosessi ei vastaa Valviran määräyksen vaatimuksia, suunnitelma tulee päivittää vastaamaan ajantasaisia ohjeistuksia.

MediBooky auttaa omavalvontasuunnitelman laatimisessa

MediBooky on kokenut terveydenhuoltoalan asiantuntija ja tilitoimisto, joka tarjoaa apua omavalvontasuunnitelman laatimisessa ja sen toteutuksen varmistamisessa. Autamme sinua varmistamaan, että yrityksesi noudattaa kaikkia lain ja viranomaismääräysten vaatimuksia. Kirjanpitäjänä huolehdimme yrityksesi hallinnollisista asioista kuten sopimuksista, luvista ja kirjanpidosta – olitpa sitten lääkäri, hoitaja tai psykologi.

Artikkelin on kirjoittanut: Linnea Laitinen, kirjanpitäjä, MediBooky.